THE GROOVY'S
THE GROOVY'S - 1966 tot 2002, 'And the beat goes on...' 

Tekst: Roelf Backus
Bijgewerkt: 17 augustus 2017

 

 

THE VALIANTS & THE RAYLETTES
In 1965 benadert Eric Jahreis, die op dat moment nog drummer van de IndoRock band The Valiants is, Roelf Backus, die een paar straten verderop bij hem in Rijswijk woont en vraagt hem om te komen spelen als 2e-sologitarist in de nieuw te formeren Raylettes. De Raylettes bestaan verder uit: Oelie Ros en Victor de Graaff Guilloud (gitaar), beiden ook uit de Valiants en Danny Hartman basgitaar. Roelf Backus heeft daarvoor gespeeld in een Rijswijks wijkbandje The Darings.  Hij heeft op dat moment nog gitaarlessen van René Nodelijk (van René and his Alligators).
Hetzelfde jaar nog spelen de Raylettes in Les Galeries (later Top Ten) in Scheveningen. Na het seizoen heeft de band geen werk meer en valt ze uit elkaar.
Eric Jahreis krijgt contact met Rob de Visser (basgitaar) en Bas Riet (gitaar) beiden uit The King Beats, die ook met hun ziel onder de arm lopen.

THE GROOVY'S
Samen met Roelf Backus formeren ze begin 1966 The Groovy's.  De groep kiest voor een Beach Boy-achtige harmony sound, met vooral moderne nummers van The Ivy League, Beach Boys, Association, Hollies en Beatles maar ook Soul en Rhythm & Blues. De instrumentale begeleiding houdt invloeden van de IndoRock, vooral door hun cleane (Fender Jazzmaster) -sound, die door het publiek sterk wordt gewaardeerd.

The Groovy's (1966)

The Groovy’s  (1966) 

Staand links: Bas Riet. Staand rechts: Rob de Visser.
Zittend links: Eric Jahreis.  Zittend rechts: Roelf Backus.

 

GRAND GALA DU TEENAGER
In 1966 winnen ze een nationaal Beat & Surf Concours gehouden in Scheveningen. Er doen 123 bands uit het gehele land mee. Het concours wordt georganiseerd door Chef van Nierop (
2007) van de Internationale Artiesten Combinatie (IAC), die daarna tevens hun manager wordt.
Als winnaars treden ze op in het Haagse Casino tijdens het Grand Gala du Teenager eind 1966, met onder andere The Shoes, The Golden Earrings, The Sandy Coast, The Outsiders en vele andere bekende Nederlandse groepen. Ook de media zijn volop aanwezig, maar de TV opnamen worden nooit uitgezonden, waarschijnlijk in verband met de toentertijd abominabele geluidstechniek. Het jaar daarop (1967) spelen de Groovy's nogmaals op een Grand Gala, ditmaal gehouden in de Haagse Dierentuin, met onder andere The Motions en Shocking Blue. Begin december 1967 staan ze in Club-192 te Scheveningen. De hoofdattractie is dan de Engelse groep The Fortunes.

1e prijs Beatconcours (200 orkestjes)

1e prijs Beatconcours 1966
v.l.n.r. Eric, Bas, Rob & Roelf

EERSTE PRIJS - PLAATOPNAME
De eerste prijs houdt, behalve de prachtige-héél-erg-glimmende-blikken-beker, ook nog een plaatopname in. Begin 1967 wordt Stop Get A Ticket, van de onbekende Amerikaanse groep The Clefs of Lavender Hill, en That's My Trouble Now, geschreven door arrangeur, componist, dirigent en producer Dick Bakker opgenomen in Veronica’s Soundpush Studio in Blaricum. (zie de discografie ).
 Co-Producer is Richard de Bois (drummer van Roek Williams & the Fighting Cats later Roek's Family). That's My Trouble Now blijkt later overigens verdacht veel te lijken op een ander succesnummer van Dick Bakker, namelijk Ding-a-Dong, waarmee Teach In in 1975 het Eurovisie Songfestival wint. 

 

Trouble met Trouble                 

Dick Bakker, arrangeur en componist, speelt de eerste maal (14-4-1967) de solo in That's My Trouble Now op een, toevallig in de studio nog aanwezig, klavecimbel. Het klavecimbel is voor een andere opnamesessie gehuurd en is nog niet opgehaald. Een paar dagen later belt Dick Bakker op. De zang-tracks van Trouble  zijn per ongeluk gewist en de vocals en de solo moeten over. Nu is er echter geen klavecimbel meer en de solo op de opname die uiteindelijk wordt gebruikt voor de plaat (10-5-1967), wordt door Dick gespeeld op een piano. Ik had overigens nog wél een kopie van de klavecimbelopname, maar dat kwam niet ter sprak en die was waarschijnlijk nog niet afgemixed. Ik heb er indertijd een plaatje van laten snijden, en dat bewaar ik nog steeds zorgvuldig.

Volledige versie op YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=n56vxMDB7no

 

Dick Bakker - Hammond orgel Soundpush Studio

Dick Bakker - 1967

De plaat brengt het slechts tot een schamele nummer 26 in de (onofficiële) top-50 van Radio Noordzee maar de single wordt later in Oostvoorne grijsgedraaid in de jukebox. Dick Bakker is wel ingenomen met de sound in de studio en hetzelfde jaar neemt de groep ook nog een radiospotje op als commercial voor Mantano-sigaretten; en dat, terwijl niemand in de groep rookt...!
Vanaf die tijd speelt de groep vrijwel ieder weekend en in het gehele land, onder meer in Delft (ZH), Schijndel (NB), Zaandam (NH), Enter (O), Steijl (L) en later ook regelmatig in Warmond (ZH). De verste uithoeken in het land zijn Den Helder, Sneek, Vlissingen en Maastricht.
Met z'n allen in een Volkswagenbusje, tevens volgestouwd met de apparatuur. Soms een optreden op vrijdagavond in Den Haag, zaterdagmiddag oefenen bij Bas thuis, zaterdagavond naar Jongerensociëteit in Delft en zondagavond nog naar Zaandam...en dan maandagmorgen iedereen weer 'fris' naar school.

The Groovy's in Dancing 'Nico van Marion' (Oostvoorne)

Dancing Nico van Marion - Oostvoorne eind 1968
v.l.n.r. Rob, Bas, Roelf & Eric

8 JAAR SPELEN IN OOSTVOORNE
Eind 1968 wordt de groep benaderd door Nico van Marion, die cafédancing Burchtzicht in Oostvoorne bezit. De Groovy's zullen er uiteindelijk acht (!) jaar, vrijwel ieder weekend spelen. Iedere zaterdagmiddag studeren ze nieuwe nummers in, door de week mag de apparatuur blijven staan en dat scheelt een hoop gesjouw.
In 1971 besluit Rob de Visser (basgitaar) er na 5 jaar mee te stoppen. Zijn plaats wordt ingenomen door Pim Veeren
†2016  (ex Crazy Rockers).

Pim Veeren (ex - Crazy Rockers) Wil Morcus, 'Act of Love' & studiodrummer
Pim Veeren Wil Morcus

Tegelijkertijd speelt Wil Morcus regelmatig mee. Wil Morcus, uit de Haagse groep Act of Love is tevens een gevierd sessiedrummer en hoewel hij af en toe drumt en bewondering oogst met een virtuoze drumsolo, legt hij zich bij de Groovy's vooral toe op de percussie. Hij doet dat vanaf 1971 tot eind 1972. Wil Morcus is de drummer, die onder andere te horen is op de plaat True Love That's a Wonder, van The Sandy Coast.
Roelf Backus en Wil Morcus nemen als sessiemuzikanten in Baambrugge nog een plaat op met de groep For Shame: Every Night (A) van Paul McCartney en When the Sun Refuses to Shine (B), een Earth & Fire-achtig nummer van Robert-Jan Stips. Wil drumt op beide nummers, Roelf zingt in het achtergrondkoor en speelt elektrische en akoestische gitaar (1971 ) Polydor - 2050 108.

1000 x  OPTREDEN
Op 14 september 1974, beleven de Groovy's (in Oostvoorne) hun 1000
ste optreden in het land, een uniek record!
In 1975 stopt Eric Jahreis. Hij wordt vervangen door Cees Kalis (2006), ex-drummer van Opus Gainful - Earth and Fire, 1967-1970. De groep wordt tevens uitgebreid met een toetsenman: Aart Spaans, uit Midnight Special. Er wordt flink in moderne apparatuur geïnvesteerd. De Echolette installatie wordt vervangen door een stereo Binson installatie, later met Kustom zangzuilen. Er worden ook luidsprekers in de zaal opgehangen, zodat de zang van alle kanten op de dansvloer komt. Als één van de eersten hebben de Groovy's in 1976 een Roland SH-1000 synthesizer. Aart speelt verder op een Hammond met Leslie, een Hohner Pianet, een Clavinet D-5, Solonia Strings en later op een Fender Rhodes, een Roland Juno 60, een MiniMoog, een Yamaha DX-7 en een Roland MKS-20 Piano. Flinke investeringen en een enorm gesjouw. Maar gelukkig waren daar de roadies: Ling Siem, Larry Gill
, Herbert Jansen, Peter Jonasse, Ronald Tetteroo, Marcel Guldemond , Piet Blok.

De Groovy's ...spelen intussen rustig verder. Ze kleden zich in zwarte kostuums met stropdas en dragen kort haar. Ook zijn ze reuze braaf: ze gebruiken geen drugs, roken niet en drinken chocomel. Vóór het spelen, krijgen ze van tante Nel soep en een broodje, daarna koffie met bokkepootjes. Ze verkleden zich in de huiskamer tussen de trijpe crapauds de bijzettafeltjes met gehaakte kleedjes en de plastic rozen. 

Peter Jonasse (roadie)                  Roelf                    Wil Morcus

De roadies mogen tijdens het spelen in de huiskamer vertoeven. Ze hangen ontspannen en achterover gezakt in de grote fauteuils en kijken televisie. Na afloop worden ze voor het sjouwwerk in natura beloond: ze mogen meisjes veilig thuisbrengen. Natuurlijk is er ook onbeperkt koffie en chocomel voorhanden. Om 23:30 uur: afrekenen... en er zijn wéér broodjes met koffie.
De geluidsinstallatie afbreken en instrumenten inpakken hoeft niet, alles mag van Ome Niek blijven staan. Met slechts één vinger wordt de aan-uit schakelaar van de versterkers bediend. Alleen nog een deken over het drumstel tegen het stof. Buiten wachten geduldig de groupies...wat een tijd!

 

Herbert Jansen, actuaris & roady Aad (Aart) Spaans - Hammondorgel Cees Kalis, drums ( ex - Earth & Fire) Larry Gill & Ronald Ling Siem op de Stratocaster van Bas (Binson-echo op de voorgrond) Nico van Marion & echtgenote (Oostvoorne)
Herbert (Cas) roadie Aart Spaans Cees Kalis Larry & Ronald Tetteroo roadies Ling Siem Tante Nel & Ome Niek

Eind 1975 verkopen 'Ome Niek & Tante Nel' -van Marion, de dancing in Oostvoorne aan John van der Heiden ’…ze zijn binnen…’
De jaren '70 verleggen het accent van de levende muziek meer en meer naar de disco en John van der Heiden huurt steeds vaker de Veronica Disco-Drive-In-Show met o.a. Krijn Torringa. De zaal is dan afgeladen en bomvol. De live muziek komt echter steeds meer in het gedrang. Op 26 juni 1976 is het laatste optreden in Oostvoorne; de Groovy's trekken weer door het land, onder andere naar Warmond waar ze vele malen spelen in restaurant Meerrust.
Eind 1977 verleggen de Groovy's hun werkterrein naar het Palladium in Scheveningen. Na elf jaar, terug van weggeweest. In dat jaar trekt ook Pim Veeren zich uit de muziek terug. Hij wordt vervangen door Hans Kühbauch een vriend van Cees Kalis.

LIVE MUSIC MET DISCO-SOUND
Glenn Kuhuwael, een halfbroer van Bas Riet, komt de groep in 1980 versterken met percussie en zang.
De groep treedt nu regelmatig op in Scheveningen, eerst in het Palladium en later ook in Sandokan van eigenaar Jaap Taal (een ex-portier van Palladium). De zanginstallatie wordt aangepast met een Dynacord Gigant mixer-versterker en een extra Dynacord A-2002 eindversterker, ElectroVoice speakers, een Dynacord DRS-78 digitale nagalm en een Dynacord TAM-19 chorus unit, welke laatste voor een spectaculaire verbreding van het stereo zanggeluid zorgt.
In 1983 stopt ook Cees Kalis er mee. Hij wordt vervangen door de eerste, 'echte' solozanger van de Groovy's: Cees van Dorst, ex-drummer/zanger van de Piddle uit Leiden. De groep swingt handig mee met de discostroming uit de jaren '80, nummers van KC & Sunshine Band, Kool and the Gang, Lion Richie en Chic.

Groovy's jaren '80

   Roelf Backus
Cees van Dorst

Aart Spaans
Hans Kühbauch
Bas Riet
Glenn Kuhuwael

In 1988 zet ook Roelf Backus er na 22 jaar een punt achter. De band valt voor hem moeilijk te combineren met werk en gezin. Alleen Bas Riet (gitaar) is nu nog over van de leden uit de oer-bezetting. Hij gaat verder met z'n zoon Raymond Riet (drums), Aart Spaans (toetsen), Glenn Kuhuwael (percussie), Jan Edixhoven (bas) en Wolfgang Hinkel (saxofoon). De plaats van Wolfgang wordt later nog ingenomen door Anita Pronk (saxofoon/zang). Elke week optreden is er echter niet meer bij in de jaren ’90. Er komt meer vrije tijd, waardoor Bas Riet in staat is tevens in de opnieuw geformeerde Valiants te gaan spelen waar hij Eric Jahreis op drums weer tegenkomt.

...en de Groovy's ze spelen, zij het steeds minder, nog steeds...waarbij in 2000 als hoogtepunt een grootse reünie georganiseerd wordt, die plaatsvindt in Oegstgeest (bij Leiden). Alle formaties vanaf 1966 tot 2000 treden dan op. 

Groovy's I (reünie 2000 - Warmond) Groovy's II (reünie 2000 - Warmond)

Rob de Visser

Eric Jahreis Bas Riet Roelf Backus

Pim Veeren

Cees Kalis Bas Riet Roelf Backus Aart Spaans


18 maart 2000
1e Reünie  't Witte Huis - Oegstgeest


In 2002 tenslotte, stoppen ze er definitief mee. 1966-2002,  zesendertig jaar Groovy’s.
  


 

2e Reünie optreden in Tinte - Oostvoorne 1 juli 2004
(v.l.n.r. Rob, Eric, Bas, Roelf en Aart)

  


 

Cees Kalis
op drums
Eric op percussie

Rob de Visser

Bas Riet Eric Jahreis  Roelf Backus Aart Spaans

3e Reünie optreden in Zuidland (regio Oostvoorne) - Partyboerderij de Zuidlandse Hoeve - zaterdag 29 oktober 2005
  


 

Rob

Bas Roelf Eric 

Rob de Visser

Bas Riet Eric Jahreis  Roelf Backus Aart Spaans

4e Reünie optreden in Zuidland (regio Oostvoorne) - Partyboerderij de Zuidlandse Hoeve - zaterdag 28 oktober 2006

  


  

T H E   G R O O V Y ' S 
TIJDVAK EN HET AANTAL JAREN IN DE GROOVY'S GEDURENDE DE PERIODE 1966-2002

 

1966 - 2002 Bas Riet - gitaar                                                                              36
1966 - 1988 Roelf Backus - gitaar                                                                         22
1966 - 1975 Eric Jahreis - drums                                                                            9
1966 - 1971 Rob de Visser - basgitaar                                                                           5
1970 - 2002 Larry Gill - roadie                                                                           32
1971 - 1977 Pim Veeren - basgitaar                                                                           6
1973 - 2002 Herbert 'Cas' Jansen - roadie                                                                           29
1975 - 1983 Cees Kalis - drums                                                                            8
1975 - 2002 Aart Spaans - keyboards                                                                           27
1977 - 1988 Hans Kühbauch - basgitaar                                                                            11
1980 - 2002 Glenn Kuhuwael - percussion                                                                           22
1983 - 1988 Cees van Dorst - drums                                                                            5
1988 - 2002 Jan Edixhoven - basgitaar                                                                           14
1988 - 1999 Wolfgang Hinkel - saxofoon                                                                           11
1997 - 2002 Raymond Riet - drums                                                                           5
1999 - 2002 Anita Pronk - saxofoon                                                                           3
  66     70       75       80       85       90       95       00    

 

The Groovy's   1999 - 2002

Groovy's 2000

Glenn Kuhuwael

Jan Edixhoven Anita Pronk Raymond Riet Aart Spaans Bas Riet

 

DE FORMATIE DOOR DE JAREN HEEN

1966 - 1971
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Eric Jahreis - drums
Rob de Visser - basgitaar

1971 - 1972
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Eric Jahreis - drums
Pim Veeren - basgitaar
Wil Morcus - percussie

1972 - 1975
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Eric Jahreis - drums
Pim Veeren - basgitaar

1975 - 1977
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Pim Veeren - basgitaar
Aart Spaans - toetsen
Cees Kalis - drums

1977 - 1980
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Aart Spaans - toetsen
Cees Kalis - drums
Hans Kühbauch - basgitaar

1980 - 1983
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Aart Spaans - toetsen
Cees Kalis - drums
Hans Kühbauch - basgitaar
Glenn Kuhuwael - percussie

1983 - 1988
Bas Riet - gitaar
Roelf Backus - gitaar
Aart Spaans - toetsen
Hans Kühbauch - basgitaar
Glenn Kuhuwael - percussie
Cees van Dorst - drums

1988 - 1997
Bas Riet - gitaar
Aart Spaans - toetsen
Glenn Kuhuwael - drums
Jan Edixhoven - basgitaar
Wolfgang Hinkel - sax

1997 - 2002
Bas Riet - gitaar
Aart Spaans - toetsen
Glenn Kuhuwael - percussie
Jan Edixhoven - basgitaar
Raymond Riet - drums
Wolfgang Hinkel - sax (tot 1999)
Anita Pronk - sax (vanaf 1999)

 


De laatste en definitieve reünie in Zoetermeer 2009 (video)
Glenn-Hans-Cees-Bas-Roelf-Aart

 

Wat is er van ze geworden... (update 2015)

Eric Jahreis (1943) - drums
Leraar / Schooldirecteur. In 2008 gepensioneerd.
Speelde weer IndoRock met The Valiants. (tot april 2008).
Daarna
definitief met de muziek gestopt, woont in Malden (Nijmegen)

 

Bas Riet (1947) - gitaar
Elektrotechnisch Ingenieur bij Siemens. (tot 2008)
Speelde in de Valiants en in de begeleidingsgroep van Andy Tielman.
Te bewonderen en te beluisteren op de Andy Tielman DVD 2005.
Speelt nog af en toe, geen vaste band meer, woont in Den Haag

 

Rob de Visser (1946) - basgitaar
Orthopedagoog - was werkzaam bij het Ministerie van Onderwijs
Heeft nu een eigen muziekbedrijf: Multimix.
Organisator/leider van SuperVoices: 'Het Grootste Koor ter Wereld',
zie het Guiness Record Book. Winterswijk-Miste.
 
Z'n dochter Eefje won in 2009 de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-Songwriter. 
Ze heeft inmiddels al 2 albums uitgebracht, is regelmatig op TV en op tournee in het land.
www.eefjedevisser.com

 

Roelf Backus (1946) - gitaar

KNO-arts te Zeist (1984-2006).
Trad van 2002-2014 samen met z’n vrouw Chris op,
onder de naam Daisy Belle:  www.daisybelle.nl 
Zeist. 

 

Pim Veeren (1940-2016) - basgitaar
Jurist, was Referendaris bij het Ministerie van Onderwijs.
Weer basgitarist bij The Crazy Rockers geworden tot 2006,
Zoetermeer.

 

Cees Kalis (1949-2006) - drums
Docent Nederlands & Economie.
Had de drums aan de wilgen gehangen (...op zolder gezet).
Trad zo af en toe nog wel 's op en drumde ook tijdens de Groovy's 
reünies in Warmond, Tinte en Zuidland 2005.
Was vóór de Groovy's drummer bij Earth & Fire en is te horen op de
singles Seasons (1969) en Ruby is the One (1970).
Is op 16 april 2006 plotseling overleden.

 

Cees van Dorst (1947) - drums
Administrateur bij Eurotransplant (tot 2008).
Drumt en zingt  af en toe bij Nightshift, Leiden e.o. (tot 2010)
Zong af en toe bij Daisy Belle (& Friends). Leiden.

 

Hans Kühbauch (1947) - basgitaar
Administrateur Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) (tot 2007)
Speelde daarna bij de AB-Bluesband uit Voorburg en kan
nog steeds niet met de muziek stoppen.
Woont in Bleiswijk.

 

Aart Spaans (1953) - toetsen
Fiscaal Econoom / Belastingadviseur.
Heeft samen met z’n vrouw het bureau Spaans & Partners,
Advocaten & Belastingadviseurs.
Speelde later bij de Rudy Bennett Cast en The Scarlets.
Eveneens te bewonderen en te beluisteren op de Andy Tielman DVD 2005.
Speelde af en toe bij Daisy Belle (& Friends) en anno 2015 in
Bill Baker's Big Band. Nootdorp. 

 

Glenn Kuhuwael (1961) - percussie
Buitendienstmedewerker bij de Octrooiraad geweest. Is de halfbroer van Bas.
Z’n sambaballen en triangeltje zitten onder het stof.
Speelt ook basgitaar en drums en is
werkzaam als PA-soundtechnicus.
Treedt weer regelmatig op en drumt bij Eddy Chatelin & the Crazy Rockers.
Zoetermeer.

 

Herbert ‘Cas’ Jansen (1934) - roadie
Actuarieel Rekenaar, thans gepensioneerd.
Vanaf 1973 roadie bij The Groovy’s en sinds 2002 bij The Valiants. (tot 2008)
Unieke recordhouder: is tegelijkertijd de meest intelligente, -accurate èn oudste roadie in de popwereld.
Als hij bij een optreden komt kijken, pakt-ie nog altijd een flightcase of versterker !  (2014)
Voorburg. 
( Herbert - actuaris - casuaris? - Cas! )

 

Ling Siem (1947) - roadie
Medewerker bij Kodak, thans gepensioneerd.
Vanaf 1960 schoolvriend van Roelf en had al vrij snel een Fender gitaar
en geluidsinstallatie, die hij altijd zonder problemen uitleende.
Vanaf die tijd ook af en toe gitaar, zang en chauffeur en trouwe roadie
en metgezel tot 1988. Rijswijk (Z-H)
Heeft nog een dagtaak aan het bezoeken van (pop-)concerten.

 

Larry Gill (1949-2017) - roadie
Ambtenaar.
Vanaf 1970 als roadie bij the Groovy's.
Introduceerde 'alles opstellen en -afbreken', zodat de band een kwartier
voor aanvang kon arriveren en na afloop meteen weg kon....de mooiste
tijd van m'n leven (RB).
 

Wil Morcus (1943) - drums/percussie
Kapitein op een rondvaartboot in Amsterdam geweest en
was dus nooit zeeziek. Studio-sessiedrummer, 
drumt op True Love That's a Wonder - Sandy Coast
Heeft ook gespeeld in het Pluto Trio & Act of Love.
Heeft nu meer verstand van computers dan van drumstokken. 
 


Bijnaam: Captain Rukwindwww.wilmorcus.nl 
Den Haag.

 

Marcel ('Bonkie') Guldemond aka 'Jeroentje’ (1949 - 2010) - roadie
  
      
 
Was een tijdje een krachtige steun bij het optillen en 
vervoer van de apparatuur en zong af en toe ook een liedje. 
Kreeg nooit ruzie met dronken publiek, want hij had
z'n rustgevende postuur mee.


 

 


 

1966 2000 2005

 


Discografie
1967 Stop Get A Ticket / That's My Trouble Now (Delta - DS 1243) Groovy's single platenhoes

 

 


Tekst: Roelf Backus
Bijgewerkt: 17 augustus 2017

Roelf Backus' Muziek, Oor & Gehoor Site

Venster Sluiten